Guinness egy igen népszerű ír száraz testes sör, származásának helye dublini sörgyár melynek alapítója Arthur Guinness (1725-1803). A pontos cím a St. James Gateen, ahol ma is megtalálható a GUINNESS STOREHOUSE®. Guinness egyenes ági leszármazottja a ’porter’ stílusnak mely Londonból származik a 18. század elejéről. A porter sörök sötét avagy magyarul barna sörök családját jelenti. Az egyik legsikeresebb sörmárka világszerte. Közel 50 országban van kifőzdéje és kapható volt több mint 100 országban. Forgalmuk hatalmas, 1800000000 pintet (angol sör mértékegység 4 dl-nek felel meg) adnak el évente.

A megkülönböztető jegye az a ’égett’ íze, ami az árpa malátázása nélkül értek el. Majd a 20. században már a malátázás eljárást is alkalmazták. Sok éven át e két technológia keverékét alkalmazták a készítéshez (ami legjobban hasonlít az eredeti ízre). A másik meghatározó jellegzetessége vastag krémes drapp színű hab, melynek létrejötte annak köszönhető, hogy csapoláskor a sört nitrogénnel keverik. Ez a sör a legnépszerűbb az íreknél és külföldön egyaránt, annak ellenére, hogy csökken a kereslet iránta. 2001 óta még mindig a legnépszerűbb alkoholos ital Írországban, ahol Guinness & Co. évi 2 milliárd euró profitot termel.

A társaság székhelye 1932-től kezdődően London. Majd 1997-ben egyesült a Grand Metropolitannal, majd kinőtte magát multinacionális szeszesital forgalmazó céggé amely a Diageo.

Történelem

Arthur Guinness 1759 nyitotta meg vállalkozását, a St. James Gatei sörfőzdében, Dublinban. December 31-én aláírt egy 9000 évre szóló bérleti szerződést, melynek éves díja 45 font volt, ez egy használaton kívüli sörfőzde volt. Tíz évvel később, 1769. május 19-én exportált sört először, az úticél Nagy-Britannia, hat és fél hordó sört.

A Guinness beceneve a „stout” „testes” szó. Az az anekdota kering, hogy ezt a szót a Guinness alkotta, azonban az első írásos emléke ennek a szónak sörre kapcsolatban Egerton kézirata 1677-ből való, közel 50 évvel azelőtt, hogy Arthur Guinness született. “Stout” szó eredetileg a sör erejére vonatkozott, de végül jelentése átivódott a forma és a szín együttesére.

Arthur Guinness 1778-ban elkezdte értékesíteni a barna sörét. Az 1840-es években első Guinness sörök elnevezése Single Stout és a Double Stout. A történelem folyamán a Guinness csak csak három változatban került gyártásra 1: porter vagy single elnevezéssel 2: double vagy extra 3: exportra szánt foreign stuot

1868-ban már ott volt az első három legnagyobb sörgyárak sorában ebben az évben az eladások túlszárnyalták a 350.000 hordót 1876-ra elérték a 779.000 hordó. 1886 októberében Guinness részvénytársasággá vált, átlagos forgalmuk elérte 1.138.000 hordó évente. Ezt úgy érte el, hogy nem reklámozott és nem árulta kedvezményes áron a sört. Vállalat értéke 6.000.000 £ (font) volt akkor, és részvények kibocsájtásakor hússzoros túljelentkezés volt, a részvény ára 60 %-ot emelkedett, első kereskedési napon.

Nagyon sok minőségellenőrzési eljárást vezettek be. A cég felbérelt egy statisztikai szakértőt, William Sealy Gosset 1899-ben, aki “Student” (tanuló) álnév alatt szerzett hírnevet magának és jelentős fejlesztésekkel lendítette előre a céget sörgyártásban és a farmokon is. A legjobb hozamú árpa fajták kiválasztásban. Folyamatok optimalizálásban. Nevéhez fűződik a Student-féle t-eloszlás és a még ismertebb nevén Student-féle t-próbával. Melyek lényege az egymintás t-próba azt vizsgálja, hogy egy mintában egy valószínűségi változó átlaga szignifikánsan különbözik-e egy adott m értéktől.

A 1900-as években a cég páratlan juttatásokat biztosított az alkalmazottak számára. Ekkor már 5000 főt számlálhatott a cég maga mögött. 1907-ben 40.000 font volt éves szinten a juttatások összeg az alkalmazottak számára, ami egyötöde volt a teljes bevételnek. Mindez Sir John Lumsden javaslatai alapján valósult meg.

A 1914-ben Guinness 2.652.000 hordó sör forgalmazott évente, ami több mint kétszerese a legnagyobb versenytársakénak, ők látták el a sör piac több mint 10% az Egyesült Királyságban.

Az 1930-ra a világ hét legnagyobb cége között tudhatta magát.

A 1970-es években az eladások csökkentek, ennek folyamán döntés született, hogy a Guinness Extra Stout még ízletesebbé kell hogy tegyék a fogyasztók számára. A gazdasági zuhanás csökkent, és 1981-ben újra fellendült az eladás. Újításként a Pale malátát használtak ami az alapja a világos sör készítésének és izomerizált komlókivonat finomították az eljárást.

1986-ban Guinness megszerezte „Distillers Company” címet. Ezáltal egy ellenőrző szervvé is vált az Egyesült Királyságban. Hatásköre a szeszes italokra és a gyógyszerkészítményekre vonatkozik. Ez a státusz jelentős visszaélésekre adott lehetőséget, később csalást követtek el a Guinness kereskedelmi részvényeivel.

1997-ben Guinness egyesült a Grand Metropolitannal és Diageo PLC (kft.) néven fut tovább . Az egyesülés folytán kialakult viták eredményeként a cég megmaradt mint önálló entitás , és továbbra is fenntartja a jogokat illetve a termékekkel kapcsolatos összes védjegyet. A Guinness 2005-ben bezárta a Londonban található Park Royal ipartelepen lévő sörfőzdéjét. Az összes termelést és értékesítést áthelyezte Dublinba a St. James Gate-Brewery telephelyre. Innen látja el az Egyesült Királyságot.

Guinness-t „the black stuff – a fekete cuccnak” is nevezik és ezen felül “Pinf of Plain – korsó egyszerűségnek” is ez Flann O’Brien verséből származik: címe A munkás barátja “A pint of plain is your only man – Egy korsó egyszerűség az egyetlen barátod.” Jelentése az angol irodalomban átvitt értelemmel bír.

Összetevők

Guinness ’stout’ vízből, árpából, komlóból és sörélesztőből készül. A pörkölt árpa hozzáadásával érik el a Guinness jellegzetes sötét színét és ízét. Majd pasztörizálják és leszűrik. Annak ellenére hogy úgy van a köztudatban, mint egy ’korsó étel’, egy angol pint Guinness mindössze 198 kcal tartalmaz (838 kJ), kevesebb sovány tejnél, vagy narancslé, és a legtöbb más nem világos söröknél.

Az 1950-es évek végéig a Guiness fahordókban szállította az értékes fekete nedűt. Majd az 1950-es évek végén és 1960-as évek elején bevezették az alumínium hordó használatát becenevet is kaptak “iron lungs” “vas tüdő”.

Csapolt Guinness és a dobozos kiszerelés nitrogént és szén-dioxidot is tartalmaz. A nitrogén kevésbé reagens, mint a szén-dioxid, amely lehetővé teszi, hogy a sör nagyobb nyomás alá lehet helyzeni anélkül hogy buborékossá váljon. A nagy nyomás alatt oldott gázra azért van szükség, hogy nagyon kis buborékok jönnek létre a folyadékban, arra kényszerítve a csapolt sört, hogy a csapoló finom lyukain keresztül átpréselhető legyen és az így jön létre az egyedi állagú sör “surge”. A dobozos és a csapolt sör állaga megegyező. A Guinness lágy állaga annak köszönhető, hogy alacsony a szén-dioxid tartalma, másként pedig a fentebb is említett nagyon finom nitrogén buborékok kihasználásából adódnak. Szintén ennek köszönhető a krémes hab is. “Eredeti Extra Stout” csak szén-dioxidot tartalmazott, emiatt egy egész más savas íze volt.

Jelenlegi Guinness Extra Stout Csapolt sörök gyengébbek, kevesebb az alkohol tartalom, mint a 19. században. Akkoriban a hivatalos mérce fölött volt az alkohol tartalma 1.070 (Egyesült Királyság hivatalos mércéje az alkohol tartalomra original gravity) tette ki az alkohol. A külföldre szánt Extra Stout és különleges export Stout 7,5% fölött tartalmazott alkoholt, de a 9%-ot is elérte.

Bár a Guinness feketének tűnik de hivatalosan is egy nagyon sötét rubin árnyalatú.

Guinness élettani hatásai

A Guinness kutatások alapján jótékony hatással van a szívre és a koleszterin lerakódását is akadályozza. Ugyan akkor tartalmaz antioxidáns anyagokat is.